Βιταμίνη Δ: πώς να προλάβουμε την έλλειψη της

Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες της βιταμίνης Δ. H βιταμίνη Δ είναι μια λιποδιαλύτη βιταμίνη όπου η σύνθεση της γίνεται κυρίως στο δέρμα μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Άλλη πηγή της βιταμίνης Δ λιγότερο σημαντική είναι μέσα από τις τροφές. Ουσιαστικά έχει φανεί πως το 90% της βιταμίνης το λαμβάνουμε από τον ήλιο και 10% από τις τροφές.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη Δ; Επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Δ αποτελεί ασπίδα προστασίας για την οστεοπόρωση λόγω του ότι η βιταμίνη Δ αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμ έλλειψη της βιταμίνης Δ; Με μια απλή ανάλυση αίματος της βιταμίνης και πιο συγκεκριμένα της 25- (OH)- D3.
Το παράδοξο που συμβαίνει στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου είναι ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Δ είναι χαμηλά ιδιαίτερα το χειμώνα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι το γεγονός ότι συχνά καλύπτουμε το πρόσωπο και τα άνω άκρα μας όπου εκεί γίνεται η σύνθεση της βιταμίνης Δ και άλλος λόγος είναι η χρήση των αντιηλιακών υψηλού δείκτη προστασίας.
Για να προλάβετε την έλλειψη της καλό θα ήταν να προσπαθείτε καθημερινά να βγαίνετε εξώ στον ήλιο για 15-20 λεπτά. ‘Οσο για τις τροφές που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας δεν είναι άλλες από λιπαρά ψάρια (πχ σολομός, σαρδέλες, ρέγγες, πέστροφα), αυγά και γαλακτοκομικά.

Category
Υγεία
Tags
Αυγά, Βιταμίνη Δ, Γαλακτοκομικά, Διατροφή και υγεία, Λιπαρά ψάρια, Φαγητό, Ψάρι