Ο ρόλος του γάλακτος στην διατροφή

Το γάλα αποτελεί απαραίτητο τρόφιμο για μία ισορροπημένη διατροφή;

 

Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση τόσο ανάμεσα στα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα όσο και στα φυτικά, αφού αποτελεί την αποκλειστική τροφή για τον άνθρωπο και για πολλά άλλα θηλαστικά ζώα κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί. Το ίδιο θρεπτικό συστατικό που βοηθά τα παιδιά να μεγαλώσουν είναι αυτό που διατηρεί τα κόκαλά μας δυνατά ως ενήλικες. Διατηρώντας μία δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να το κάνουμε αυτό είναι καταναλώνοντας γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα συστηματικά, τα οποία καλύπτουν υψηλό ποσοστό των αναγκών για ασβέστιο.

 

Από ποια ηλικία τα παιδιά μπορούν να πίνουν άπαχο γάλα;

 

Παιδιά άνω των 2 χρονών μπορούν να παίρνουν ημι-άπαχο γάλα (ελαφρύ), και παιδιά άνω των 5 χρονών μπορούν να παίρνουν άπαχο γάλα, πάντα στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Σημειώνεται ότι το ημι-άπαχο και άπαχο γάλα έχουν όλη την θρεπτική αξία του πλήρες γάλακτος (ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες κτλ) αλλά λιγότερα λιπαρά, και κατά συνέπεια λιγότερες θερμίδες.

 

Το γάλα συμβάλλει στη δημιουργία καρκίνου;

 

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατροφή και ο καρκίνος σχετίζονται και πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Αυτό που είναι πιο δύσκολο να πούνε είναι ποια τρόφιμα ακριβώς μειώνουν ή προκαλούν καρκίνο. Οι έρευνες που μελετούν τη σχέση μεταξύ καρκίνου και γαλακτοκομικών δεν δίνουν ξεκάθαρα αποτελέσματα, κάποιες δείχνουν αύξηση και κάποιες μείωση του κινδύνου. Επομένως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Μέχρι τώρα, συστήνεται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το ασβέστιο πρέπει να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και το γάλα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου.

 

Το γάλα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα;

 

Είναι απαραίτητο, όποιος καταναλώνει γάλα, να έχει στον οργανισμό του λακτάση, ώστε να μπορεί να διασπάται η λακτόζη που περιέχεται στο γάλα. Πολλοί ενήλικες, μεγαλώνοντας, χάνουν αυτό το ένζυμο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα, η οποία εκδηλώνεται με φούσκωμα και διάρροιες. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα επιλέγεται το γάλα χαμηλό σε λακτόζη είτε το γάλα θα αντικαθιστάται από γιαούρτι και τυρί χαμηλά ή χωρίς λακτόζη.

 

Πρέπει να πίνουμε γάλα εφ’ όρου ζωής;

 

Εάν δεν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη τότε ένας άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει γάλα εφ’ όρου ζωής. Κάποιοι, σταματώντας το γάλα, αισθάνονται πολύ καλύτερα. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, αλλά από τη στιγμή που δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια επίπτωση του γάλακτος την υγεία μας, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να το πίνουμε. Αναμφισβήτητα το γάλα αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ασβεστίου, μιας και 1 φλιτζάνι (250ml) γάλα παρέχει 300mg ασβεστίου, δηλαδή πάνω από το 50% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο για παιδιά μεταξύ 4 και 10 χρονών, γύρω στο ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο για παιδιά μεταξύ 11 και 18 χρονών, και άνω του 40% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο για ενήλικες.

 

Το γάλα δεν δυναμώνει τα οστά και δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης…

 

Η πυκνότητα της οστικής μάζας εξαρτάται από την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Η πρόσληψη ασβεστίου, λοιπόν, μόνο δεν αρκεί για να δυναμώσει τα οστά, ενώ η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου (λιγότερο από 800mg την ημέρα) προκαλεί σοβαρή έλλειψη και αδυναμία στον οργανισμό.

 

Πότε προτιμάμε το κατσικίσιο γάλα, το γάλα σόγιας και το γάλα ρυζιού αντί το αγελαδινό;

 

Κατσικίσιο γάλα : Το βασικό πλεονέκτημα του κατσικίσιου γάλακτος είναι ότι αποτελεί μία γευστική εναλλακτική επιλογή για όσους δεν επιθυμούν το αγελαδινό γάλα, διασφαλίζοντας την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και κυρίως του ασβεστίου.
Γάλα σόγιας : Όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος ή στη λακτόζη, μπορούν να καταναλώσουν ελεύθερα γάλα σόγιας. Τα άτομα, όμως, που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργία και με το γάλα σόγιας, γι’ αυτό καλύτερα να το αποφεύγουν. Τέλος, το γάλα σόγιας δεν έχει για πολλούς ευχάριστη γεύση.
Γάλα ρυζιού : Το γάλα ρυζιού δεν περιέχει χοληστερόλη και λακτόζη, ενώ ενδείκνυται για τα άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και είναι αλλεργικοί στη σόγια. Περιέχει ελάχιστες πρωτεΐνες, αλλά συνιστάται σε όσους αθλούνται, διότι είναι πλούσιο σε αργά σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Όσοι προτιμάτε το γάλα αυτό, να επιλέγετε αυτό που αναγράφει «εμπλουτισμένο με ασβέστιο».

 

Βασικά συστατικά του γάλακτος

 

Το γάλα περιέχει:

  • Πρωτεΐνες
  • Ασβέστιο
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη Δ
  • Φώσφορο
  • Μαγνήσιο

 

Πώς να πάρουμε το ασβέστιο που χρειαζόμαστε καθημερινά;

 

Μια μερίδα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχει 300mg ασβέστιο και ανταλλάσσεται με 1 από τα ακόλουθα:

  • 1 φλιντζάνι γάλα (250ml)
  • 200γρ. γιαούρτι
  • 30γρ. τυρί

 

Οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση γάλακτος

 

Η κατανάλωση άπαχου γάλακτος βοηθά στην δημιουργία γερών δοντιών και κοκκάλων, μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων ζωικών λιπών και θερμίδων. Βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, στη μείωση της συνολικής και κακής χοληστερόλης LDL στο αίμα, στη μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο της καρδίας και στη διατήρηση της πίεσης σε κανονικά όρια.

 

Πίνακας 1: Ημερήσιες ανάγκες σε γαλακτονομικά ανά ηλικιακή ομάδα
Ηλικία (χρόνια)Ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιοΜερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (ή ισοδύναμων)
1 – 3500 mg2 μερίδες / μέρα
4 – 8800 mg3 μερίδες / μέρα
9 – 181300 mg3 – 4 μερίδες / μέρα
19 – 501000 mg3 μερίδες / μέρα
άνω των 501200 mg3 – 4 μερίδες / μέρα
Category
Γαλακτοκομικά, Διατροφή για εγκυμοσύνη και θηλασμός, Διατροφή για ενήλικες, Διατροφή για την τρίτη ηλικία, Εφηβική διατροφή, Θρεπτικά συστατικά, Παιδική διατροφή, Ροφήματα, Υγεία
Tags
Αγελαδινό γάλα, Άπαχο γάλα, Ασβέστιο, Γάλα ρυζιού, Γάλα σόγιας, Δυσανεξία στη λακτόζη, Καρκίνος, Κατσικίσιο γάλα, Λακτόζη, Οστεοπόρωση