Μύθοι και πραγματικότητες για τα αφροδισιακά τρόφιμα

Περιμένετε το καλό σας για ένα ρομαντικό δείπνο. Ανάψατε τα κεριά, βάλατε μουσική, το κρασί παγώνει στο ψυγείο. Ετοιμάσατε για ορεκτικό στρείδια, κυρίως πιάτο φιλέτο με σάλτσα μουστάρδας και πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και φυλάξατε για γλυκό σοκολάτα. Όλα αυτά θεωρούνται «αφροδισιακά» τρόφιμα. Πήραν το όνομα τους από την Αφροδίτη, την αρχαία θεά της ομορφιάς και αποτελούν μια παμπάλαια όσο και παγκόσμια τακτική. Είναι όντως τα παραπάνω αποτελεσματικά;

Από πού ξεκινάει η ερωτική επιθυμία;
Μα φυσικά από τον εγκέφαλο! Πολύ σημαντικοί για την μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων θεωρούνται οι νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι μεταφέρουν τα χημικά μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. Οι νευροδιαβιβαστές αυξάνουν την καλή διάθεση και ευφορία ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν την σεξουαλική διάθεση.

Τα πιο διαδεδομένα αφροδισιακά τρόφιμα
Σέλινο : περιέχει ανδροστερόνη, ανδρική ορμόνη η οποία όταν εκκριθεί ξεσηκώνει τις γυναίκες. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η ανδροστερόνη που περιέχεται στο σέλινο έχει σεξουαλικές επιδράσεις αλλά αυτό το πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες λαχανικό καλό θα ήτανε να τρώγεται καθημερινά!
Ξηροί καρποί : περιέχουν φυτικές ίνες, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά στοιχεία και επομένως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια τη σεξουαλική επιθυμία.
Μέλι : περιέχει βόριο, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να μεταβολίσει τα οιστρογόνα. Επιπλέον ανεβάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Σοκολάτα : περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη η οποία μέσω των νευροδιαβιβαστών οδηγεί σε έλξη και ενθουσιασμό. Η αλήθεια είναι πως η σοκολάτα περιέχει μόνο μικρές ποσότητες φαιλυλαιθυλαμίνης και άλλωστε η σοκολάτα δεν συστήνεται να τρώγεται καθημερινά!
Στρείδια : είναι τα πιο διαδεδομένα αφροδισιακά. Περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος ελέγχει τα επίπεδα των προγεστερόνων, έλλειψη των οποίων δημιουργεί ανδρική ανικανότητα.
Αβοκάντο: περιέχει Β6 που συμβάλλει στη δημιουργία νευροδιαβιβαστών οι οποίοι όπως αναφέραμε πιο πάνω βελτιώνουν την ερωτική διάθεση. Το αβοκάντο αποτελεί επίσης καλή πηγή της βιταμίνης Ε, η οποία θεωρείται η βιταμίνη του έρωτα! Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το αβοκάντο έχει πολλές θερμίδες οπότε δεν συστήνεται καθημερινή κατανάλωση του!
Πιπερόριζα (ginger) : θεωρείται εδώ και χρόνια αφροδισιακό λόγω της μυρωδιάς του και της ικανότητας του να ενεργοποιεί το κυκλοφορικό σύστημα.
Κρασί : είναι το πιο διαδεδομένο αφροδισιακό και δίνει πάντα το παρόν του σε ρομαντικά ραντεβού. Αυτό που κάνει είναι να μας χαλαρώνει και να μειώνει τις αντιστάσεις. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φλαβονοειδών τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ένα- δυο ποτηράκια κρασί είναι μια χαρά αλλά οι υπερβολικές ποσότητες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τελικά τι ισχύει;
Η επιστημονική έρευνα είναι πολύ περιορισμένη και μάλλον ο κόσμος θέλει να διατηρήσει το μυστήριο που περιβάλλει τις τροφές. Ο αμερικάνικος οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη για την αποτελεσματικότητα κανενός από αυτά τα τρόφιμα.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα απολαμβάνετε. Στην τελική μπορείτε να επωφεληθείτε κιόλας από τα θρεπτικά συστατικά τους!

Η μαγεία της Μεσογειακής διατροφής
Μπορεί η κατανάλωση ενός μόνο τροφίμου να μην πυροδοτεί σεξουαλική επιθυμία αλλά μια υγιής διατροφή στο σύνολο της μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική. Δυο πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η Μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή αντρών και γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο- σύνολο καταστάσεων που θέτει σε κίνδυνο τα άτομα για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει :
• Φρούτα και λαχανικά
• Ολικής αλέσεως δημητριακά
• Όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους
• Ελαιόλαδο
• Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
• Ψάρι και πουλερικά (σε μικρές ποσότητες)

Η μόνη εγγυημένη συνταγή επιτυχίας
Η προετοιμασία και η παρασκευή ενός δείπνου για τον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει είναι από μόνο του το καλύτερο αφροδισιακό. Αν καταφέρετε να τον κερδίσετε και με τις μαγειρικές σας ικανότητες τόσο το καλύτερο για σας!

Να θυμάστε ότι για καλύτερη σεξουαλική ζωή έχουν τεράστια σημασία :
η υγιεινή διατροφή,
η τακτική σωματική άσκηση,
η καλή ψυχολογική κατάσταση και
η αποφυγή καπνίσματος.

Category
Διατροφή για ενήλικες
Tags
Αβοκάντο, Διατροφικές συμβουλές, Διατροφικές συνήθειες, Ενδιάμεσα γεύματα, Κρασί, Μέλι, Ξηροί καρποί, Πιπερόριζα, Σέλινο, Σοκολάτα, Σοκολατάκια, Στρείδια